Online előadás és sajtótájékoztató

2020. december 7. hétfő, 14:00 óra

Az online előadás hamarosan kezdődik...

Kattintson az alábbi gombra, és csatlakozzon Ön is az élő adáshoz a Microsoft Teams ingyenes videókonferencia programjával!

Az online előadás és sajtótájékoztató elkezdődött és jelenleg is tart.

Kattintson az alábbi gombra, és csatlakozzon Ön is az élő adáshoz a Microsoft Teams ingyenes videókonferencia programjával!

Az online előadás befejeződött.

Online előadás és sajtótájékoztató keretében mutatjuk be a CoVCAP projektet és informatikai rendszert, ami a COVID-19 járvány okozta nehézségek enyhítését célozza meg a rászorulók és az önkéntesek összekapcsolásának támogatásával.

Az online rendezvényen Ön az elsők között ismerheti meg az egyedülálló magyar-német informatikai fejlesztést, amely hatékonyan köti össze a segítségre szoruló idős, vagy mozgásukban korlátozott, esetleg hatósági házi karanténban lévő személyeket az önkéntes segítőkkel. Az előadás magyar nyelvű, a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, ezért kérjük, hogy regisztráljon!

Röviden a CoVCAP projektről

A COVID-19 járvány megmutatta, hogy a magyarok milyen segítőkészek, támogatják a rászorulókat, az önkéntes segítők száma minden várakozást felülmúl. Az is kitűnt, hogy a segítséget kínálók, és a segítségre szorulók nem könnyen találják meg egymást. A probléma megoldására a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara, Budapest Fővárossal, az Urban Institute Magyarország Zrt-vel és a németországi Urban Software Institute GmbH-val olyan informatikai megoldást fejleszt, ami összeköti a segítségre szorulókat az önkéntes segítőkkel.

Az informatikai rendszer támogatásával az önkéntesek segítséget tudnak nyújtani az idős, vagy mozgásukban korlátozott (pl. hatósági házi karanténban lévő) személyek számára a napi problémáik megoldásában. Elkísérhetik őket az orvosi vizsgálatokra, segíthetnek az alapvető cikkek (élelmiszer, gyógyszer) beszerzésében, vagy akár mentálhigiéniás támogatást is nyújthatnak. Mindehhez a CoVCAP informatikai rendszerben széles adatbázis támogatja az igénybe vevőket, mint például a BKK Futár rendszer segítségével a közösségi közlekedés igénybevételét segítő útvonaltervezés.

A rendszer szolgáltatásaihoz regisztrációt követően férhetnek hozzá mind a segítséget igénylők, mind pedig az önkéntesek. Az előbbiek jogosultságát az Önkormányzat segítségével ellenőrizzük, az utóbbiak alkalmasságát pedig rövid oktatással, és természetesen felelősség biztosítás megkötésével biztosítjuk.

A CoVCAP rendszer alkalmazásával pandémiák és egyéb katasztrófa helyzetekben tehermentesítjük a hivatásos ellátó rendszereket, hogy azok a legsúlyosabb esetek kezelésére fordíthassák minden energiájukat.

A CoVCAP rendszer használata jelenleg – a decemberi tesztüzemben – teljesen ingyenes. Fejlesztését az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Urban Mobility Kutatási Hálózata támogatja.

Regisztráció

Kérjük, töltse ki az alábbi űrlapot, amennyiben szeretne részt venni a CoVCAP projekt online bemutatóján és sajtótájékoztatóján, amely 2020. december 7-én hétfőn 14:00 órai kezdettel kerül megrendezésre!

A webinar a http://www.uih.hu/webinar/ címen lesz elérhető a megadott időpontban, és a Microsoft Teams ingyenes videókonferencia programjával fog működni.